Wat is Complex Festival?

Complex Festival is een elektronisch georiënteerd muziekfestival met een lokale, regionale, landelijke en internationale aantrekkingskracht, waar jaarlijks circa 15.000 bezoekers van 18+ op afkomen. In 2022 vond in het Geusseltpark van Maastricht de eerste editie van het Complex festival plaats. De komende editie betreft de 3e editie van het festival.

Bezoekers komen voor de optredens van nationale en internationale artiesten. Er is op Complex Festival ruimte voor zowel talentvolle, jonge artiesten als voor de gevestigde internationale namen. Naast de diverse optredens wordt er ook ruimte geboden aan foodtrucks met lekker eten en zijn er spectaculaire decors en lichtshows te zien.

Waar vindt Complex Festival plaats?

Complex Festival vindt plaats in het prachtige Geusseltpark, gelegen in het noordoosten van Maastricht. Het park biedt een ideale locatie voor recreatie en evenementen.

Wanneer vindt Complex Festival plaats?

Complex Festival zal zaterdag 27 en zondag 28 juli plaatsvinden. Beide dagen start het festival om 13:00 en eindigt het om 23:00.

Wanneer vindt de op- en afbouw van Complex Festival plaats?

Gedurende de periode van maandag 15 juli tot en met woensdag 5 augustus vindt de op- en afbouw van het festival plaats. Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste data:

  • Van maandag 15 juli tot 26 juli wordt de opbouw van het festival gestart. Gedurende deze dagen wordt de infrastructuur opgebouwd, zoals het leggen van rijplaten, opzetten van podia en enkele tenten. Ter garantie van ieders veiligheid kan het zijn dat kleine delen van het terrein tijdelijk afgesloten worden.
  • Van 24 juli tot 31 juli is het volledige festivalterrein (het park) afgesloten. We vragen u vriendelijk om gedurende deze periode het festivalterrein niet te betreden, zelfs als er tijdelijke doorgangen zijn voor werkzaamheden. De afsluiting is bedoeld voor uw (en onze) veiligheid. De Stadionweg is afgesloten van 24 juli tot 31 juli, buiten deze dagen is de Stadionweg toegankelijk, maar houd er rekening mee dat deze soms tijdelijk geblokkeerd kan zijn vanwege vrachtverkeer.
  • Van maandag 29 juli tot en met woensdag 5 augustus wordt de infrastructuur afgebouwd. Tijdens deze periode kunnen kleine delen van het terrein tijdelijk afgesloten worden voor ieders veiligheid. Te voet kunt u echter nog steeds passeren.

Na 5 augustus, wanneer alles is opgeruimd, kunnen er mogelijk nog kleine reparaties aan het terrein plaatsvinden. Dit omvat bijvoorbeeld het terugplaatsen van voorzieningen en het inzaaien van bepaalde delen.

Wie organiseert Complex Festival?

Het festival wordt georganiseerd door Complex Maastricht. Complex is een evenementenlocatie gelegen aan de Griend 6-7 in Maastricht. De voormalige Heineken Music Hall is in 2016 overgenomen door Lucas de Beaumont en Hans-Paul Nieskens. Sindsdien is Complex een organisatie die zich focust op elektronische dansmuziek. Complex trekt ruim 110.000 bezoekers per jaar, waardoor het één van de grootste clubs is van Nederland. De club organiseert het gehele jaar door wekelijkse indoor evenementen, met een groot scala aan nationaal- en internationale artiesten, verdeeld over verschillende genres van dansmuziek. Sinds 2022 organiseert Complex ook het Complex Festival, in het Geusseltpark. 


Hoe komen bezoekers naar het festivalterrein?

Bezoekers hebben verschillende mogelijkheden om naar het festival te komen. Via onze website en sociale media stimuleren we bezoekers om zoveel mogelijk gebruik te maken van de fiets of het openbaar vervoer. Veel van onze bezoekers komen uit de nabije omgeving en kiezen dan ook voor de fiets of het openbaar vervoer. Voor bezoekers die met de auto komen, raden we aan om te parkeren bij P+R Noord, het Geusselt bad of het Geusselt stadion.

Wordt het OV omgeleid tijdens het festival?

Nee, het OV blijft volgens de reguliere dienstregeling rijden.

Worden er maatregelen getroffen omtrent verkeer?

Er is een verkeersplan opgesteld in samenwerking met de gemeente Maastricht. We zetten tijdens het evenement verkeersregelaars in voor de verkeersveiligheid en de bereikbaarheid van de buurt te garanderen. Dit betekent niet dat u geen hinder kan ondervinden van deze verkeersmaatregelen. Zo zal de Stadionweg vanaf het tunneltje tot aan het MVV stadion afgesloten zijn voor doorgaand verkeer, van 24 juli tot en met 31 juli. Na evaluatie van de situatie van vorig jaar, hebben we samen met de gemeente besloten de weg voor de rest van de periode open te laten. Wel kunnen er tijdens deze periode opstoppingen plaatsvinden omdat er vrachtwagen komen lossen. Enkel door deze maatregelen te treffen kunnen we garanderen dat de buurt bereikbaar blijft.

Wanneer wordt geluid geproduceerd?

Tijdens de dagen van het festival, op zaterdag 27 en zondag 28 juli, wordt van 13:00 tot 23:00 geluid geproduceerd. Op de laatste dag van de opbouw worden de podia getest middels een soundcheck, die wij zo kort mogelijk uitvoeren. In de evenementenvergunning is uitvoerig aandacht besteed aan de bepaling van de toegestane geluidsniveaus. Met behulp van geluidsmodellen is voorspeld wat de geluidsdruk op de dichtstbijzijnde woningen zal zijn bij een bepaald volumeniveau vanaf de geluidsbronnen. Ten tijde van de evenementen wordt bij ieder podium van het festival een meetstation geplaatst, waar zowel de organisatie als de gemeente Maastricht kunnen waarnemen of de gemaakte afspraken over geluid worden nagekomen. We gaan er alles aan doen om te zorgen dat aan de toegestane geluidsgrenzen in de vergunningen wordt voldaan.

Wat doet de organisatie om geluidsoverlast te beperken?


Voorafgaand aan het festival wordt door de organisatie in samenwerking met een geluidsingenieur zorgvuldig gekeken naar het geluidsaspect. Een geluidsplan wordt opgesteld om potentiële geluidsoverlast te identificeren en te minimaliseren tijdens het voortraject. Hierbij wordt rekening gehouden met factoren zoals de locaties waar minder bewoners aanwezig zijn en geavanceerde geluidssystemen worden gebruikt waarbij het geluid aan de achterkant van de speakers wordt verminderd. Deze maatregelen zijn gericht op het creëren van een optimale geluidservaring voor de bezoekers, terwijl het geluid buiten deze gebieden zoveel mogelijk beperkt wordt.

Er zijn diverse externe factoren die invloed kunnen hebben op het geluid, waarvan het weer een belangrijke rol speelt. Hoewel wij als organisatie hier geen controle over hebben, kunnen deze factoren wel van significante invloed zijn. Bijvoorbeeld, door veranderende windrichtingen kan het voorkomen dat geluidsoverlast die eerder op de dag niet aanwezig was, later wel merkbaar wordt. Daarnaast kan de afkoeling van de lucht na een warme dag ervoor zorgen dat het geluid verder draagt. Bovendien kan een hoge luchtvochtigheid de geluidsverspreiding bevorderen, wat resulteert in een grotere hoorbaarheid van het geluid op een grotere afstand van het festivalterrein.

Ervaart u toch overlast?

Wij richten onze organisatie in op een kwalitatief, veilig en gezellig festival. Echter kan het zijn dat u toch last ondervindt van onze werkzaamheden of het festival zelf. Onze groep organisatoren heeft zich ingezet voor een verbetering van de afhandeling van binnenkomende meldingen. Uw eventuele melding zal direct opgevolgd worden door ons personeel. Hoe maakt u een melding?

  • De makkelijkste manier om een melding te maken, is via een email sturen naar: buurtbewoners@complexmaastricht.nl
  • Bent u gewend direct de gemeente te bellen? Dit kan nog steeds, maar dan kunnen wij niet garanderen direct uw melding te kunnen opvolgen.
  • Wenst u anoniem te melden? Dat kan, maar zonder uw adres en een rapportage ter plaatse kan uw klacht niet worden meegenomen in de evaluatie met de gemeente

Wordt het terrein ook schoongemaakt?

Ja, naast dat we ons inzetten om het terrein schoon te houden tijdens het festival, vinden we het ook belangrijk dat de buurt schoon blijft. Na afloop van het evenement nemen wij dan ook een deel van de buurt mee in de schoonmaak plannen.

Kan ik werken op Complex Festival?

Als evenementenorganisatie zijn wij ook werkgever van veel jong talent. We willen geïnteresseerde jongvolwassenen (18+) uit de buurt de kans geven om te werken onze festivals en zo werkervaring op te doen in onze branche. Heeft u hier interesse in? Stuur dan een email naar buurtbewoners@complexmaastricht.nl

Wij hopen u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben. Mocht u nog vragen, opmerkingen of ideeën hebben over Complex Festival, neem dan gerust contact met ons op via buurtbewoners@complexmaastricht.nl! Wij hopen hiermee de band met de buurt te versterken en staan altijd open voor een bredere samenwerking. Alvast bedankt!